Haber Ajansı

Haber Ajansı

Haber Ajansı

Hazırlayan: Muzzaffer Şahin

İlgili Maddeler: Haber Değeri  Haber Yazma Teknikleri  Asparagas (Yalan) Haber

Özet:

Haber ajansları geleneksel ve yeni medyanın kurumsal haber kaynağıdır. Ürettikleri haber, fotoğraf, video ve grafiklerin toptan satışını yapan haber ajanslarının önemi her geçen gün artmaktadır. Özellikle habere hızla ulaşmayı ilke edinen televizyon ve yeni medya için önde gelen kurumsal haber kaynağıdır. Haber ajansları doğruluk ilkesinden ödün vermeden en hızlı biçimde haberlerini medyaya iletme çabasında rakipsizdir. Bu nedenle televizyon haberlerinde ve yeni medyada anlık gelişmelerin kayda değer referansıdırlar.

Haber ajanslarının yaygın olarak bilinen Unesco tanımı: “Haber ajansı, statüsü ne olursa olsun, genel anlamda haberleri, gerçekleri gösteren ve tanımlayan aktüalite belgelerini bulup, bunları kitle iletişim araçlarına, onları ikna etmenin dışında kalmak üzere yayan, yasaların hükümlerine, ticaret kurallarına uygun, olanak verdiği ölçüde tam ve tarafsız bir hizmet götüren kuruluştur.” (Tokgöz, 2000: 144)

Doğru, tarafsız, objektif, güvenilir içerikleri sağlayan haber ajansları habercilik hizmetinde etkin kurumlar haline gelmektedirler. Haber ajansları logo ve kısaltılmış isimleri ile tanınırlar. A.A, İHA, DHA, AP, AFP, Reuters, Itar-Tass, Xin-Hua ve diğerleri gibi.

Anahtar Kelimeler: :Haber Ajansı, Haber, Haber Değeri